El projecte EcoSec treballa per a l’ús i la difusió del banys ecològics secs portàtils per a fires i esdeveniments. Un projecte respectuós amb el medi ambient i les persones, que aposta per solucions més eficients i ecològiques a necessitats col·lectives.

La nostra visió principal és primer de tot oferir una alternativa als lavabos portàtils convencionals, oferint una opció basada en criteris de sostenibilitat, i que descrivim amb les 4E:

Econòmica:

oferim un servei a baix cost per a les entitats i projectes que hi desitgin
col·laborar, en un entorn guiat per la transparència econòmica. Acceptem moneda social i/o
bé intercanvi de béns o serveis. Ens orientem cap a una relació de reciprocitat que vagi més
enllà d’una transacció econòmica.

Ecològica:

els nostres lavabos estan construïts amb materials reciclables, biodegradables i
no contaminants. Fomentem una gestió dels residus de forma integrada i circular,
transformant els residus en recursos.

Ètica:

treballem de forma col·laborativa, gestionant relacions igualitàries i horitzontals dins
de la nostra associació i amb les entitats amb qui participem. El nostre objectiu es extendre i
potenciar la xarxa d’economia social i solidària.

Estètica:

fàcils de muntar i desmuntar en qualsevol esdeveniment, amb menys olors, més
higiènics, amb garanties saludables i aportant més benestar i comoditat a els/les usuaris/es.

– Aportar solucions més eficients i ecològiques a necessitats col·lectives:

degut a la forta presència i existència dels lavabos portàtils convencionals en diferents esdeveniments a l’aire lliure, hem pogut comprovar com de necessàries son aquestes instal·lacions i infraestructures per a tot tipus d’esdeveniments al carrer o en espais a la natura. Per altra banda hem pogut comprovar també com la gran majoria dels usuaris i usuàries d’aquests lavabos no estan del tot satisfets amb aquest tipus de lavabos, per a diferents motius. És per això, que vàrem detectar des de la nostra associació la necessitat de poder trobar una alternativa al lavabo convencional i que coneixem de ben aprop, els banys secs. Des de llavors ens vàrem posar en contacte amb d’altres associacions i projectes a França que es dediquen i treballen en el disseny i lloguer d’aquest tipus de lavabos. Allà vam poder comprovar com la comoditat, la higiene i la sostenibilitat donaven un valor afegit, tot aportant un resultat més agradable i positiu als pròpis esdeveniments i les persones usuàries que en gaudeixen.

– Gestió dels residus des d’una visió permacultural:

donat que des de la nostra associació ens dediquem a la formació i al disseny des de una perspectiva permacultural, vàrem començar a pensar de quina manera podríem recollir aquest residu (màteria fecal i urina humana) i convertir-lo en un recurs que pogués aportar beneficis i quin podria ser el seu tractament d’una manera que poguéssim reduir el seu impacte mediambiental. A dia d’avui ja tenim una analítica, ratificada per l’Àgència Catalana de Residus, el qual ens permet fer-ne un transport i tractament en plantes de compostatge.

– Treball cooperatiu, nous valors i noves pràctiques:

les persones que treballem en el disseny i l’implementació dels EcoSec, ho fem des de una visió cooperativista. Així com també les relacions i la col·laboració que fem amb aquelles entitats i organitzacions que desitgen treballar amb nosaltres. Per altra banda, valorem la nostra tasca en criteris de sostenibilitat, sensibilització i participació ciutadana activa. Per altra banda també formem formem part del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i la Fàbrica del Sol.

ON HO FEM?

El projecte EcoSec, va començar la seva aventura al gener del 2017, durant els primes moments vam estar pensant en el disseny i la construcció d’aquest lavabos. Des d’ençà hem col·laborat a:

Fira Alternativa de Sant Pol de Mar de l’11 a 13 d’agost de 2017

Festival BioRitme a Vilanova de Sau del 25 a 27 d’agost de 2017

Fira d’Economia Solidària de Catalunya del 20 al 22 d’octubre del 2017

Trobada per l’autogestió HLT «Hackeja la Terra» a Calafou, Vallbona d’Anoia de 30 de març a l’1 d’abril de 2018.

Fira de la Llavor Tradicional, Roda de Ter. 14 i 15 d’abril de 2018.

Festa del 15é aniversari de la Cervesaria «Ales Agullons», a Sant Joan de Mediona 5 de maig de 2018.

EcoFira de Calaf. La Fira Ecològica de l’Alta Segarra i de l’Anoia. 13 de maig de 2018.